Moza

Ras: kruising

Geslacht: teef

Geboortedatum: 2019

Grootte: ca 40cm

Beschrijving:

Moza, in Spanje heette zij Penny, is in september 2020 in ons asiel in Spanje binnengebracht door mensen die haar niet meer wilden hebben. In november 2020 is ze naar Nederland gekomen en na een maandje in een opvanggezin is ze geadopteerd door haar huidige baasjes. Helaas moet ze nu herplaatst worden omdat ze niet goed samen gaat met het kindje van anderhalf jaar in het gezin.

Moza weegt 9 kg, is schattig om te zien, maar vergis je niet want ze is een dametje met pit en een hondje met een gebruiksaanwijzing. Aan de ene kant is ze een heel erg lief, gevoelig, aanhankelijk, vrolijk hondje dat erg van knuffelen houdt en heel goed kan luisteren. Aan de andere kant is ze eigenlijk best een angstig hondje dat behoorlijk heftig kan reageren als ze ergens van schrikt of wanneer er grenzen worden gesteld of als ze gecorrigeerd wordt. Als ze iets moet doen wat ze eigenlijk niet wil, kan ze uit protest happen (bijvoorbeeld bij de dierenarts moet ze een muilkorfje om). Ze is gevoelig voor prikkels; van veel drukte wordt ze zelf druk en in een rustige, voorspelbare omgeving is ze zelf ook rustig.

Moza is een actief hondje en ze kan heel hard rennen en heel hoog springen. Met wandelen kan ze goed volgen en ze kan ook goed naast de fiets rennen. Ze gaat graag mee in de auto en springt er zo in. Ook is Moza heel slim; ze kent veel commando’s en trucjes zoals zitten, liggen, pootjes geven, draaien, omrollen, apporteren, high five, pirouette. Moza kan een paar uurtjes alleen thuisblijven en is gewend aan een bench. Ze is een beetje waaks en kan reageren op mensen die binnenkomen, honden die voorbij komen of onverwachte geluiden, maar als ze wordt gerustgesteld dan wordt dat snel minder.

Moza is geen allemansvriend, maar als je haar rustig benadert is het al snel goed. En als ze iets lekkers krijgt dan is ze meteen dikke vriendjes met iedereen. Sommige mannen vindt ze spannend en dan kan ze gaan blaffen. Moza vindt spelen met mensen die ze kent heel leuk en kan dan heel enthousiast en uitbundig zijn. Spelen met honden doet ze bijna niet. Buiten kan Moza reactief zijn naar andere honden, maar bij tijdig en consequent reageren is dit gedrag om te buigen.

Het ideale nieuwe huis van Moza is bij een alleenstaande of stel/echtpaar zonder kinderen. Het is noodzakelijk dat haar nieuwe baasje(s) ervaring heeft/hebben met honden en heel duidelijk zijn in wat van haar wordt verwacht en daar vooral consequent in zijn. Dan heb je een wereldhondje aan haar. Anders zal zij de leiding nemen en het op haar manier willen regelen. Moza heeft met een kat samen geleefd en dat ging goed. Mocht er in haar nieuwe huis een kat zijn dan zal het helpen als deze aan honden gewend is. Ze kan geplaatst worden in een huis met of zonder andere hond. Als er al een hond aanwezig is, moet deze stabiel en zelfverzekerd zijn en Moza op haar plek kunnen zetten. Een onzekere of te lieve hond is niet geschikt want die zal ze willen domineren. Haar nieuwe baasje is bij voorkeur sportief ingesteld en vindt het leuk om er lekker met haar op uit te gaan.

Nieuwsgierig geworden naar Moza, wil je meer informatie of haar adopteren en haar haar eigen forever home geven, stuur een mail naar info@asieldieren-arca.nl (input 02/2024)